Légy a jövő

A fekete katonalégy lehetőséget kínál arra, hogy alacsony környezeti lábnyommal nagy mennyiségű, jó minőségű állati fehérjét állítsunk elő takarmányozási céllal.


Rólunk

A PANNON Pro Innovációs Kft. innováció menedzsment szolgáltatásokat nyújt egyedülálló, kiterjedt szakértői hálózaton keresztül főként éghajlatváltozási, energetikai, ipari szimbiózist és a biomassza alapú gazdaságot érintő témákban.

A Pannon Protein projekt küldetése, hogy a fenntarthatóság az élelmiszeriparban is egyre nagyobb teret nyerjen. Olyan alternatívát kínálunk házi kedvencek és haszonállatok táplálásához, mely egyszerre felel meg a legmagasabb minőségi elvárásoknak, és járul hozzá környezetünk épségének megóvásához. Rovaralapú termékeink precíziós, körkörös gazdálkodással, vegyszer és gyógyszermentes módon készülnek.


Termékelőnyök

A fekete katonalégy (Hermetia illucens) számos tulajdonsága kihasználható az iparszerű termelés során, így versenyképes, helyben előállítható, fenntartható alternatívát jelent a jelenleg alkalmazott fehérjehordozókkal szemben.

Vitalitás: a faj rendkívül ellenálló a kórokozókkal szemben, így gyógyszerek alkalmazása nélkül nevelhető.

Gyors életciklus: a fekete katonalégy akár 12-15 nap alatt eléri technológiai végsúlyát.

Alacsony takarmányigény: a fekete katonalégy alacsony értékű, más haszonállat számára értéktelen, vagy kevéssé értékes mellékterméken nevelhető, így segítségével olyan anyagok kerülnek vissza a takarmánykörforgásba, melyek jelenleg a kukában végzik. Takarmányértékesítő képessége kiemelkedő, így kevés takarmányból állít elő nagy élőtömeget. 

Magas fehérjetartalom: a fekete katonalégy liszt 60% feletti fehérjét tartalmaz.

Kiváló zsírsav garnitúra: a fekete katonalégy liszt magas laurinsav tartalmának köszönhetően egészségvédő hatású. 

Helytakarékos: a fekete katonalégy rendkívül jól tűri a zsúfoltságot. Vertikálisan több szinten nevelhető, így egy négyzetméter sokszorosan kihasznált.  

Helyben előállítható: a fekete katonalégy nevelés könnyen telepíthető a melléktermék keletkezési helyére, így csökken a szállítási igény és a fehérjefüggőség. 

GMO mentes: a fekete katonalégy liszt GMO mentes termék.

Hipoallergén: a fekete katonalégy liszt alkalmas az érzékeny házikedvenceink megfelelő fehérjeellátásának biztosítására.

Zöld: a felsorolt tulajdonságoknak köszönhetően a fekete katonalégy előállításának  ökológiai lábnyoma alacsony, fenntartható fehérje forrást jelent az esőerdő irtásért nagyban felelős import szójával, és az óceánok túlhalászásához jelentősen hozzájáruló halliszttel szemben.


Termékek

Élő lárva

Magas kalcium és fehérjetartalommal bíró eleség állat, mely kiválóan alkalmas kedvtelésből tartott hüllők, kétéltűek, madarak, halak és rágcsálók etetésére. Az Európai Unió az élő lárvát engedélyezi baromfi és sertés számára is.


Fagyasztott lárva

Az élő lárva tulajdonságaival megegyező, eltartható, könnyen adagolható forma.


Szárított egész rovar

A lárva teljes értékű, szintén hosszan eltartható formája.


Rovarliszt

Zsírcsökkentett, magas fehérjetartalmú fekete katonalégy lárva liszt, mellyel kiváló aminosav garnitúrájának köszönhetően eredményesen helyettesíthetők a széles körben használt fehérjehordozók, mint a szója vagy a halliszt. Jelenleg az Európai Unió a társállatok, a prémes állatok és az akvakultúrában nevelt állatok takarmányozásában engedélyezi a használatát.


Rovarolaj

A fekete katonalégy lárva olaj széleskörűen felhasználható takarmány összetevő. Magas laurinsav tartalmának köszönhetően egészségvédő hatással bír. Általa kiváltható a rendkívül keresett halolaj. Az Európai Unióban jelenleg korlátozás nélkül használható a gazdasági állatok takarmányában is.


Pete

A fekete katonalégy nőstény egyedek petékkel szaporodnak. 1 gramm termékben körülbelül 40.000 db pete található, melyből 12-15 nap alatt 10 liter lárva nevelhető megfelelő környezeti körülmények és táplálék biztosítása mellett.


Rovartrágya

A visszamaradt alomanyag a rovarok ürüléke, takarmány maradék és levedlett kültakaró keveréke, mely tápelemekben rendkívül gazdag, koncentrált talajjavító. Tápanyagtartalma a hagyományos gazdasági állataink trágyájánál koncentráltabb. Csökkenti a gombásodást és kitintartalmának köszönhetően rovartaszító.


Rendezvények, sajtó megjelenések

Rendezvények

CHAMPP: A baromfitenyésztési ágazat aktuális kérdései és kihívásai” c. tanácskozás, 2019. október. Előadás: Antonovits Bence – Rovar alapú fehérje / Fenntartható alternatíva a takarmányozásban

CEEweb 2. EUKI Szakmai Fóruma, “Mezőgazdaság és Éghajlatváltozás” címmel, 2020. január. Előadás: Antonovits Bence – Rovar alapú fehérje / Fenntartható alternatíva a takarmányozásban

Sajtó megjelenések

Top Agrár: Antonovits Bence – Rovartenyésztés – az új High-Tech ágazat: Magyarország is felkerül a térképre

Pesti Hírlap: Rebró Fanni – Magyarország beszáll a rovarbizniszbe – szakértő: Antonovits Bence


Kapcsolat

Amennyiben termékeink felkeltették érdeklődését, keressen minket bizalommal!

PANNON Pro Innovációs Kft.

Iroda: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 83.

Levelezési cím: 1525 Budapest, Pf. 193

Telefon: +36 (1) 275 8349

Pannon Protein

Krammer Ádám – COO

E-mail: adam.krammer@ppis.hu